Què fer
Tria la teva ruta d’aventura històrica!
Poder amb una sola estada no tingueu suficient per veure-ho tot però sempre es pot tornar si us heu quedat amb les ganes!
Esglésies i castells
Sant Ponç de Prades de La Molsosa
Església dedicada a Sant Ponç que conserva 3 retaules del S. XVII. Situada al nord-est del terme municipal i és sufragània de l’església de Santa Maria de la Molsosa. Podeu anar-hi a 11 minuts de cotxe per la carretera de prades.
Església vella de Santa Maria de La Molsosa
Situada molt a prop de La Clariana (10 minuts en cotxe) es troba aquesta església esmentada ja a l’any 1008 i emplaçada al mateix lloc que les restes del misteriós antic castell del ducat de Cardona.
Edifici del segle XII en queda la nau de l’església, l’absis i l’antiga porta. El culte va ser traslladat a l’església nova de La Molsosa.
Castell dels Boixadors
Aquest Castell que es pot veure des de La Masia La Clariana, està situat a només 10 minuts en cotxe al capdamunt d’un turó en el qual s’emplaça i, a llevant, en una plana situada als seus peus, l’església de Sant Pere. Tot el conjunt és dominat, des del punt més alt del turó, per la torre mestra del castell.
Al voltant hi ha un seguit d’estructures, fruit de successives ampliacions, que han acabat ocupant tota la plataforma superior del turó de Boixadors, amb una superfície de gairebé 900 m². El conjunt està voltat de serres que s’enlairen fins a cotes que superen els 800 metres i que estructuren un conjunt de petites valls, agrestes i boscoses, plenes de torrents i rierols que desemboquen a la riera de Rajadell.
Església nova de Santa Maria de La Molsosa
A 12 minuts en cotxe podeu visitar-la. Va ser Aixecada el 1925, fou projectada com un edifici neoromànic per l’arquitecte barceloní Enric Sagnier. Consta de 3 retaules barrocs dedicats a l’Assumpta, Sant Isidre i a la Mare de Deu del Roser.
El repertori arquitectònic, ornamental i figuratiu que exhibeixen els retaules ens situa al segle XVII. El més antic és el major, dedicat a l’Assumpta, datat de 1647. Els altres dos, ubicats en capelles laterals, s’haurien de datar a partir dels anys seixanta del sis-cents, dècada a partir de la qual l’ús de la columna salomònica començarà a ser comú al Principat.
Santuari del Miracle
A tan sols 30 minuts en cotxe podem visitar aquest santuari que fou construït arran de l’aparició de la Mare de Déu a dos pastors l’any 1458; l’església actual data del segle XVII.
Amb activitats de tota mena que van des de una ruta guiada de la “La ruta del barroc” a el restaurant del Miracle o visita al celler del miracle i la formatgeria.
Es tracta d’un conjunt format, a part de l’església esmentada, per la Casa Gran, datada del segle XVI, les cel·les i el monestir benedictí que és atès per monjos procedents de Montserrat des del 1901.
El més destacat de tot el conjunt és el retaule barroc del segle XVIII situat l’interior de l’església, obra de Carles Morató i el daurador Antoni Bordons.
Horari d’obertura: cada dia de 10 h a 20 h
Santuari de pinós
A 19 minuts tenim aquest santuariSituat a 904 metres sobre el nivell del mar, el santuari té els seus orígens en la construcció d’una capella edificada pels templers el 1312, que molt aviat va passar a mans dels hospitalers.
La devoció popular va prendre molta rellevància a partir de l’any 1507, quan Bernat Cases, de Matamargó, va declarar que, en arribar a la capella de camí cap a Biosca, se li havia aparegut la Mare de Déu. L’edifici original ha estat objecte de diverses obres d’ampliació i de remodelació entre les quals hi ha les datades per la portada el 1642.
Catedral de Solsona
A 42 minuts per la LV-3002)De la primitiva església romànica (1070-1163) encara se’n conserven notables testimonis com els tres absis, el campanar, el claustre, el celler i el menjador dels canonges, actual Sala dels Màrtirs. La catedral actual és d’estil gòtic, començada a finals del segle XIII i acabada al segle XVII, on podreu apreciar el retaule major dedicat a Santa Maria (1634), la capella de la Mare de Déu de la Mercè i el mobiliari de la sagristia (dues obres barroques que sobrevisqueren a l’incendi de 1810 i a la Guerra Civil). I molts altres elements barrocs i classicistes.
Horaris de visita
De dilluns a dissabte: de 9 h a 13 h i de 16 h a 20 h
Diumenges i festius: de 9 h a 13 h i de 16 h a 18 h
Dòlmens i necròpolis
Dòlmen de La Pera de Pinós
És el que tenim mes a prop, a 27 minuts per la B-300.
Monument funerari construït al final del neolític final i utilitzat fins al bronze mitjà. Fou excavat l’any 1984 per l’equip de l’arqueòleg Josep Castany. D’entre els materials d’aixovar funerari en destaquem fragments pertanyents a vasos d’estil campaniforme, una anella de coure, fragments de ganivets de sílex, una peça de collaret de variscita i una altra d’ambre i un fragment de petxina perforat.
Per arribar-hi cal agafar la carretera del Miracle fins a Su, on trenquem a la dreta en direcció a Ardèvol. A uns 3 km trobarem el rètol indicatiu que ens permetrà arribar al dolmen (10 minuts a peu).
Astronomia
Per mirar els estels
A Només a 14 minuts de La Clariana, situat a la serra de Castelltallat sobre un turó a 911 metres d’altitud, on també hi ha les ruïnes del castell de Montedono que té el seu origen al segle VII.
El lloc és l’ideal per situar aquest aparell que ens apropa al cel. Té una cúpula de 5,25 metres de diàmetre i un telescopi de 420mm de diàmetre, que permet l’observació de les estrelles, les nebuloses i les galàxies de l’univers. S’ofereixen activitats, tant de dia com de nit, per conèixer el món de l’astronomia.
Rutes
En bicicleta
A Calaf podeu llogar bicis elèctriques de tota mena i per totes les edats. A llocs com La Bacicleta (Carretera de Ponts, S/N 08280 Calaf, Barcelona)
Activitats i rutes amb cavalls
A La Clariana viuen el Nefesh i el Galahad, el nostre cavall i poni, i malgrat es poden demanar activitats puntuals de contacte amb ells, sempre han de ser peu a terra.
De manera que en cas que vulgueu fer una excursió a cavall sempre podeu anar a Cal Graells a Calaf (Finca Cal Graells, 08280 Calaf, Barcelona)
Pantà de Sant Ponç
En aquest embassament s’hi pot practicar diferents esports aquàtics. És molt agradable de fer una llarga passejada a peu o amb BTT pel camí que el voreja i navegar amb caiac.
El pantà de Sant Ponç és un embassament situat a la vall mitjana del riu Cardener a la comarca del Solsonès, no lluny del límit amb la del Bages. Forma part del conjunt d’embassaments de la conca del riu Llobregat. Fou construït entre els anys 1949 i 1954. S’ha aprofitat el congost format pel Cardener a l’indret de l’ermita de Sant Ponç (Clariana de Cardener) per a la construcció del pantà damunt plataformes estructurals profundament entallades pels cursos d’aigua. Amb una presa de 59,5 m d’alçada i una longitud de coronació de 311 m, té una capacitat de 24,4 hm³, una llargada de 5,8 km i la superfície total de l’embassament és de 144,5 ha.
Bolets
Tot el Solsonès és una zona coneguda per anar a cercar bolets i és una magnífica activitat per realitzar a La Clariana i voltants sempre que es faci amb respecte i cura. De les espècies que podem trobar-ne tenim (imatges de Blog el Solsonès):
Visualització de fauna
Fes la teva reserva
No us perdeu l’experiència de la nostra casa rural La Clariana, una casa de 240 m2 amb equipament complert, una sala múltiple acristallada amb vistes al bosc i piscina exterior.